Utstilling: Longship Group

I 1944 anbefalte det engelske speiderforbundet sine grupper å etablere kontakt med speidergrupper fra et av de okkuperte landene. Gruppeleder i 9th Wallington, A. D. Prince, var i Royal Air Force under krigen. Han inviterte 41. Oslo-leder Sverre Røring, som var løytnant og oppholdt seg i England, til et møte i 9th Wallington for å fortelle om Norge og norsk speiding før og under okkupasjonen. Dette resulterte i en avtale om kontakt mellom 9th Wallington og 41. Oslo når landet igjen var fritt.

Da krigen var over etablerte 9th Wallington kontakt gjennom gruppeleder i 41. Oslo, Wilhelm Edvardsen. Til tross for vanskelighetene den tiden, klarte 9th Wallington å sende patruljebånd, gruppebånd og andre effekter som var umulig å oppdrive i Norge til sine nye venner. Vennskapet utviklet seg, og i 1948 sendte Wilhelm Edvardsen to av speiderne i 41. Oslo som gjester til en leir med 9th Wallington ved Lake Windermere. Allerede i 1949 kom 9th Wallington på gjenvisitt til sommerleiren ved Mysuseter.

Ove Lange og Bjørn Johansen, som reiste til 9th Wallingtons sommerleir ved Lake Wiendermere i 1948.

Kontakten og verdien av samarbeidet med 9th Wallington i denne perioden var noe mer enn bare utveksling av speidere. Guttene ble innkvartert i speiderhjem i vertslandet, og det ble knyttet mange gode kontakter tvers over Nordsjøen. Kontakter som i årenes løp skulle bli til noe meget mer.

En gammel idé fra A. D. Prince ble tatt opp igjen, nemlig en sammenslåing av 9th Wallington og 41. Oslo. Dette ble det arbeidet en del med i begynnelsen av 1973. Planer ble lagt, forbund kontaktet og alt ble gjort klart for sammenslutningen. 3. juni 1973 ble så Longship Group stiftet, med en engelsk og en norsk «avdeling».

Et av to Longshipbanner, her presentert av troppsleder i 41. Oslo, Arild Harjen, tidligere gruppeleder i 9th Wallington, A. D. Prince, og gruppeleder i 41. Oslo, Anton Nilsen.

Samarbeidet med 9th Wallington har vært med på å sikre gruppens utvikling. Grunnlaget for å holde på speidere og rovernes interesse har blitt lagt ved at dette samarbeidet har fått utvikle seg. Vi har jevnlig harr felles leire, mot slutten annet hvert år. Helt til slutten hadde vi et tett samarbeid. Samarbeidet har også blitt påvirket av Amors piler. Lederne Astrid Wegner fra den norske delen og Chris Searle fra den engelske delen fant lykken og giftet seg i Vestre Aker kirke i 2001.

På starten av 2000-tallet gikk det dessverre dårligere for 9th Wallington, og gruppen endte med å bli lagt ned. Etter noen forsøk på å opprette kontakt med andre engelske grupper måtte vi innse at det var slutt på samarbeid over Nordsjøen. På 2010-tallet la derimot en tidligere Longship-speider til rette for et nytt internasjonalt samarbeid. Ikke bare over Nordsjøen denne gangen, men også gjennom Atlanterhavet og Indiahavet/Sørishavet og hele veien til Australia. Les mer om Australiasamarbeidet her.

Opptakelser i gruppa foregår fortsatt over Longshipbanneret. Her fra opptakelse av ny flokkspeider i 2018.