Utstilling: Rovere

I over 90 år har det vært roveraktivitet i gruppa!

30. januar 1932 ble vår første roverpatrulje (roverlag som vi ville kallt det idag) stiftet, med daværende troppsleder Wilhelm Edvardsen valgt som leder. St. Georgsdagen, 23. april, samme år sto det nystiftede roverlaget for markeringen av dagen for troppen. På årsfesten den høsten oppførte roverne en barnekomedie – «Frk. Hansens privatskole». Det var trykte program, kostymer og fine greier. Denne ble så vellykket at den senere ble spilt to ganger i Logens store sal og en gang som matiné (formiddagsforestilling) på Soria Moria kino.

Når vi i 1935 fikk vår første mødreforening var dette rovernes mødre og etter hvert også deres fruer som ble medlemmer her. På slutten av 30-tallet fikk vi også en roverpatrulje til i gruppa – «Fremmedlegionen» – bestående av utenbys speidere som studerte i Oslo. Dagens variant av dette kan vel kalles studentspeidergruppene som finnes ved noen av de største studiestedene i landet. Enda er det slik at tilknytningen til Longship fortsatt finnes, ved at Oslo Studentspeidergruppe har hatt og delvis har tilhold på Vestgrensa.

Roverne var også de som i sin tid fikk bygget den første speiderhytta vår – Titten i Lommedalen. Høsten 1934 satte roverpatruljen igang med et forslag fra Oskar Halvorsen om å arbeide for å reise en hytte for gruppa. Søndag 3. oktober 1937 overrakte roverpatruljen ved Oskar Halvorsen hytta til troppens leder Andreas Schanke. Da hytta over 80 år senere ble solgt var det faktisk det daværende roverlaget som ved roverting måtte vedta å selge den – det hadde ingen andre retten til å bestemme så lenge gruppa og roverlaget forstatt besto.

Først ute med samarbeid på tvers av kjønnene var det også roverne som sto for. Allerede i 1969 prøvde våre rovere og Grefsen 1 NSPF sine rangere (speiderpike-rovere) seg på samarbeid, men det ble aldri noen knallsukses. Stort mer enn et år varte ikke samarbeidet. I 1976 gjorde roverne et nytt forsøk på samarbeid med rangere, og Ullevål 1 ble invitert til å delta på roverlagets møter. Opp gjennom årene ble det en del møter og turer sammen med jentene.

Nordre Aker Budstikke, 1. juli 2019

Roverne den siste tiden.

Odin, Greyhound, også kom plutselig navnet Ignobilium på roverlaget tilbake i 2015. Det var riktignok et roverlag for rovere fra grupper over hele byen – Kalbakken, Nordseter FSK, Romsås og Ullern i tillegg til Longship. Det var derimot Vestgrensa som var basen, og turene gikk til Baden. Det varte bare noen år, men spesielt den harde kjernen på fire rovere klarte å holde liv i roverlaget med ukentlige møter på tross av at det i fire måneder kun var to rovere igjen i Oslo mens de to andre var i førstegangstjeneste. Når tre av fire startet på universitet, to av de utenbys, da måtte derimot håndkleet kastes.

Longship var igjen uten et aktivt roverlag, men høsten 2018 ble det skikkelig liv igjen, da med navnet Folivora – som idag. Et stort kull gikk over til roverlaget, og har vært aktive med ukentlige møter siden. Men så var det navnet da. Det var kanskje tilfeldig at Ignobilium, som er latin for navnløs, som Folivora fortsatte den latinske tanken med. Folivora – latin for dovendyr. Eller, var det kanskje en underbevisst tanke om å følge opp Longshiptradisjonen satt av gruppeavisa vår – Gustibus?