Utstilling: Titten

Titten – speiderhytta som dessverre ble tatt igjen av bytuviklingen, og til slutt var så nære naboene at du traff svømmebassenget til naboen om du gjorde ditt fornødigende i tisseskrenten.

Roverpatruljen hadde på 1930-tallet flere gansker diskutert å skaffe troppen en speiderhytte, men ble først tatt opp til behandling for alvor etter et forslag fra Oskar Halvorsen i 1934. Forslaget var svar på en oppgave alle roverne fikk om å innlevere 5 idéer til arbeidsemner for roverpatruljen. På rovermøte 13. desember 1934 ble det bestemt å gå inn for gjennomførelse av hytteplanene, og de satte ned tre komitéer. Finans-, tomte- og materialkomitéene gikk straks i gang med arbeidet.

De arbeidet etter følgende mål:

  • Hytta blir troppens eiendom.
  • En patrulje skal kunne overnatte i den, må alstå ha ca. 15 køie-plasser.
  • Stedet må være egnet til troppsturer (dagsturer).
  • Oppholdet på hytta må ikke sjeneres av naboer. Altså bør tomten være minst 3-4 mål, og dessuten ligge i skogsterreng.
  • Det bør helst være et vann i nærheten med adgang til å bade.
  • Skiterreng absolutt påkrevet.
  • Det bør være adgang til å gå til eller fra byen, på ski såvel som til fots. Reisen må ikke være for dyr.
  • I sommerferien forutsetter hytta å være ubenyttet. Roverpatruljen skal da drive feriekoloni for barn.
  • Det bør være et mindre rom for voksne ledere av feriekolonien.

Finanskomitéen påpekte at den oppgaven som kom til å ta lengst tid og være vanskeligst var finansieringen. Det ble satt i gang flere tiltak for å skaffe økonimske midler til hytta. Det ble arrangert dansefest, speideruke med underholdning i Uranienborg Menighetshus, og foreldrene i gruppa ble involvert. Det ble også arrangert et stort lotteri til inntekt for hytteprosjektet.

Tomtekomitéen undersøkte forholdene i Oslo omegn, og mente at hytta burde ligge vest for Oslo. Vestmarka, og særlig Lommedalen ble nevnt som gunstige steder. De forhørte seg med forskjellige grunneiere, og foreslo å legge inn annonse i avisa for tomt, med eller uten hytte.

Materialkomitéen, som senere skiftet navn til Byggekomitéen, jobbet med å skaffe tegninger av forskjellige hytter og noterte seg ned praktiske ting fra forskjellige hytter de besøkte. De mente vi burde kjøpe en tomt der vi selv kunne skaffe til veie tømmer.

Våren 1937, etter det store lotteriet hadde hyttefondet steget til kr 2 380,-. Vi gikk da til innkjøp av hytta Titten i Jonsrudmarka i Lommedalen. Hytta var oppført i 1932, og prisen var kr 5 100,-, inklusive 6 måls tomt. Den ble overtatt 1. juni 1937 og roverne begynte straks med reparasjoner og ominnredningsjobben. Utover sommeren og høsten forandret hytta seg fullstendig under rovernes flittige hender.

Avisoppslag høsten 1937

Søndag 3. oktober 1937 overrakte roverpaturljen, ved Oskar Halvorsen, hytta til troppsleder Andreas Schanke. Over 200 foreldre og andre interesserte var samlet på tunet da flagget gikk til topps for første gang.

9. april 1940 – krigen kommer – freden er brutt. Titten blir tatt i bruk som evakueringssted for tre familier. I over en måned bor 10-15 voksne og barn der oppe, isolert fra all uhygge inne i byen. Enslige skispor blir lenge stående igjen, for å fortelle om fire karer (blant annet vår troppsleder] som drar over skauen for å nå fram til de norske styrkene.

Når speiding blir forbudt i Norge 11. september 1941 overføres hytta til en nystiftet «Feriekoloniforeningen», i et forsøk på å unngå beslagleggelse av hytta. Den blir til slutt beslaglagt av Reichskommisariat og hirden til slutt, høsten 1941. Allerede 8. mai 1945 var et par speidere oppe på hytta og forseglet den, og arbeidet med å reparere skadene som var skjedd startet straks.

8. mai 1945 – flagg og banner fra 41. Oslo

I 1953 fikk hytta innlagt strøm, og i 1954 kom hoppbakken. Mange har fått føle på kroppen at ikke Tittenkollen var av de letteste her i landet. Nytt stuegulv ble lagt i 1956 (og enda en gang i 1976), og året etter fulgte man opp med å bygge om kjøkkenet samt forbedringer av patruljerom og hems. Ny peis og pipe, som ga bedre fyringsforhold, ble bygget i 1966, ny veranda ble støpt og nye senger oppsatt i patruljerommet.

Cup de Titten

Sverre H. Wolff tok initiativet til foreldreturene til Titten i 1959, noe som i mange år var et årlig arrangement. Han startet også konkurransen «Cup de Titten», hvor foreldrene kunne vise sine speiderferdigheter.

Siste «Cup de Titten» gikk av stabelen på Longshipdagen i 1987. Da hadde Per Pettersen noen år i forveien vunnet prisen tre år på rad. I 1988 ble Longshipdagen flyttet til Chateau Baden, og prisen byttet navn til «Prix d’Honneur».

Tittenjubileum på Longshipdagen 1987

Sivilisasjonen tok etter hvert igjen Titten. Hytta ligger i dag midt i et boligfelt. De siste tiårene var hytta sjeldent i bruk, og tiårene før det var de stadige utfordringer med naboer og lokale ungdommer som skapte uro og usikkerheter for patruljer og speidere på tur. I desember 2018 ble hytta lagt ut for salg, og den ble raskt solgt til over takst. Pengene fra salget går blant annet til oppussingsprosjektet på Vestgrensa.