Speiding og Eurovision?

Hvorfor går Longshipspeidere rundt og nynner på islandske og albanske sanger? Hva gjør at det er akkurat oss som får besøk av en gul ulv fra månen? Hvordan har eurovisiontur blitt et arrangement i Longship? Her er historien bak at Vestgrensa i morgen pyntes med glitter og bananer og gjøres klar til finalefest.

Vi har en pionerleder, og nå gruppeleder, i Longship som er en engasjert fan av Eurovision Song Contest. Etter å ha vært en liten plage for familien i flere år fikk han omsider med seg lillesøster inn i Eurovision-sirkuset, og plutselig hadde familien to blodfan.

Det føles som en annen verden fra en tid veldig langt tilbake, men for bare ett år siden var mye veldig annerledes. I 2020 hadde konkurransen blitt avlyst, og vi fikk dessverre aldri se Ulrikke og Attention på scenen i Rotterdam. I 2021 så det lysere ut, og konkurransen kunne arrangeres med strenge smittevernstiltak. Det var derimot et problem. På terminlisten til pionerene var det jo planlagt pinseleir. Pionerlederen hadde ikke innsett at selveste Eurovisionfinalen var på selveste pinseaften, og plutselig krasjet de to lidenskapene. Hva ble løsningen? Jo, å invitere med lillesøster på speidertur og love en skikkelig finalefest.

Pandemien skulle ikke gjøre jobben lettere, og da vi dro på tur fredagen måtte vi enda forholde oss til smittevernsregler som forbød innendørs aktivitet. Den regelen ble nemlig lettet på først 36 timer etter vi var hjemme fra leir. Litt irriterende, men reglene måtte vi jo overholde. Heldigvis hadde vi ikke planlagt å gå langt, for med to ledere og fire speidere hadde et partytelt, prosjektor, festpynt, mat og ellers vanlig turutstyr blitt alt for tungt å bære med seg.

Hele finaledagen var fokuset på Eurovision. Musikken gikk på repeat. Teltet ble pyntet. Speiderne ble pyntet. TIX-kostyme ble tatt på. Og det ble filmvisning av The Eurovision Saga før middag. Selve finalen ble feiret med mye godt, stemmeskjema ble flittig brukt og favorittene våre heiet frem.

Pinseleiren ble en stor suksess, og ikke minst Eurovision-lørdagen. Søsknene Halderaker Husby var også veldig fornøyde og helt enig om at dette måtte vi gjøre igjen! I år trenger vi heldigvis ikke forholde oss til smittevernsregler og kan invitere hele troppen til fest på Vestgrensa og det som forhåpentlig blir en ny tradisjon.

Og slik er altså historien om hvordan Eurovision har endt opp på terminlisten vår.